Risulintu

 

<< etusivu

KOIVURISUTÖITÄ
KOULULAISILLE >> TAUSTA>> risutyöohjeet  >> ohjaajille  TAUSTA

 


Leiriläisistä nuorin oli kuusivuotias, vanhin kymmenvuotias. Risutöiden tekeminen sujui kaikilta hyvin.Ilona


Toivo


Lumia


Bea


Onni


Linda


Inari


Joel


Olivia

 

 

 


 


Tarja Heikkilä

Tarja Heikkilä näyttää kuoren irroittamista koivunoksasta, testissä kepistä tehty apuväline.

 

TAVOITE
Tavoitteena oli kerätä kokemusta koivurisutöiden soveltuvuudesta ala-asteikäisille ja työstää kokemuksesta verkko-opetusmateriaali. Lisäksi tarjota samalla kymmenelle koululaiselle kolmeksi päiväksi kesälomaohjelmaa mukavassa perinneympäristössä kädentaitojen parissa.

TOTEUTUS
Koivurisutöitä koululaisille -päiväleiri toteutettiin koulujen kesälomalla
3.-5.6.2014 klo 10.00-15.00

"Kivaa. Ollaan opittu tosi paljon. Miksi tää jo loppuu?" totesivat lapset Ilolan Postimäellä järjestetyn koivurisuleirin viimeisenä päivänä.

Kolmen leiripäivän aikana yhdeksän lasta opetteli sekä perinteistä vitsaksen vääntämistä, vihdantekoa, vispilävarpujen kuorimista että koristekäyttöön tarkoitettujen risutöiden tekemistä. Risut asettuivat lasten käsissä ilmeikkäiksi linnuiksi, viehättäviksi sydämiksi ja veikeiksi puutarhakoristeiksi.

Lasten kekseliäisyys ja kiinnostuksen kohteet heijastuivat myös tehdyissä töissä; muutamista koristekiemuroista tulikin jämeriä kamppikeppejä, oksanpätkiä puolestaan aseteltiin mm. avaruusraketin, kissanpennun, tekstiviestihymiöiden ja leijonan muotoon. Risulinnutkin päätyivät edustamaan laajaa lajikirjoa aina pääskysestä kotkaan.

OHJAAJAT
Ilolalainen TARJA HEIKKILÄ, suositun koivurisukirjan Risuja ja rautalankaa (2009) ja Kaunista koivurisuista (2014) -kirjan tekijä.

Järjestelyissä ja valokuvauksessa oli apuna 16-vuotias kesäharjoittelija Valtteri. Lisäksi 22-vuotias poikani Paavo vieraili opettamassa lapsille risukiemuran teon.


Postimäki
>> POSTIMÄKI
Postimäki on museo- ja kulttuurialue Ilolan kylässä, 9 km Porvoosta koilliseen. Mäellä sijaitsee yksi Suomen parhaiten säilyneistä aidoista mäkitupalaisalueista. Risutyöt teimme katetussa Areena-teatterissa, päivälounaat nautimme Postimäen kahvituvassa.

Risuleiriläisiä

Lapset välipalatauolla Areena-teatterissa. Kesällä katettu tila varmistaa sen, että sade ei ole esteenä työnteolle. Lattiat suojasimme isoilla muovipressuilla.


Vauhtia

Työskentelystä on hyvä pitää välillä taukoa.


Koivurisutöitä koululaisille

Risutyönäyttely Postimäen käsityöpäivillä. Mukana päiväleirillä otettuja valokuvia sekä tietysti kaikki lasten tekemät risutyöt.


Koivurisutöitä koululaisille

Tyttöjen työnäytös Postimäen käsityöpäivillä – risutyötaidot vielä hienosti tallella ...ja tieto koivurisun mahdollisuuksista ei varmaan koskaan katoa lasten mielistä.

Koivurisutöitä koululaisille -sivuston kuvien kuvaajat:
Tarja Heikkilä, Paavo Pääkkö ja Valtteri Päivärinta.
© Tarja Heikkilä / Kuva ja Mieli Oy

Kuvat aukeavat suurempikokoisina
kun vie hiiren kuvan päälle ja klikkaa.

 

<< etusivu  >> tausta  >> risutyöohjeet  >> ohjaajille
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _


Tarja Heikkilä / 050 369 7259
>> www.risusta.fi

skr