Risulintu

 

<< etusivu

KOIVURISUTÖITÄ
KOULULAISILLE



 >> tausta  >> risutyöohjeet >> OHJAAJILLE



 

OHJAAJILLE / OPETTAJILLE

Suojakangas

 

KOIVURISUTYÖT
Perustyötapa on hyvin yksinkertainen: risut sidotaan muotoonsa rautalangalla ja jos tarpeen, käytetään töissä lisäksi jotain tukirakennetta. Tämän kun oivaltaa, syntyy helposti yksilöllisiä töitä.

Koivurisut ovat ilmainen luonnonmateriaali ja siksi hyvin houkutteleva. Töihin kannattaa ryhtyä silloin, kun risua on helposti saatavilla. Ideaalia olisi, jos pääsisi keräämään risut koulun pihalta tai lähistöltä kaadetuista puista koko luokan voimin. Jos opettaja kerää risut yksin, on se melko työlästä. Risujen keräämisestä ja säilyttämisestä lisää risutyöohjeet-sivulla.

Risutyöt soveltuvat hyvin esimerkiksi koulujen teemapäivien pienryhmätoimintaan. Ihanteellista olisi, jos töitä voisi tehdä ulkotiloissa. Tällä sivustolla opastetuista risutöistä kannattaa aloittaa pienellä risuveistoksella tai koristekiemurasta. Lintu on töistä vaikein, joskin lapsista kiehtova. Keppikuvat puolestaan ovat äärettömän yksinkertaisia. Alan kirjoista ja internetistä löytyy lisää ideoita ja ohjeita.

Opettaja tuntee koulun tilat sekä ryhmänsä ja osaa arvioida, millainen risutyö on mahdollista toteuttaa. Tälle sivulle on koottu asioita, joita kannattaa huomioida.

 

Koivurisutöitä koululaisille

Siniset sivuleikkurit ovat tytön käteen liian isot, mutta leikkaaminen näyttää onnistuvan niilläkin.

TYÖVÄLINEET
Risutöissä tarvitaan oksasakset risujen katkomiseen ja sivuleikkurit rautalangan leikkaamiseen. Rautalankojen päättelyssä käytetään kärkipihtejä.

Aikuisten käyttämät työkalut ovat lasten käsiin melko isoja. Kannattaa hankkia pienikokoisia sivuleikkureita. Oksasaksille yksi vaihtoehto on kukkakauppiaiden käyttämät kukkasakset (kuva alla). Paksut oksat on pakko leikata oksasaksilla. Koulun saksilla saattaa hyvinkin voida pätkiä ohuempia risuja. Kokeilemalla selviää. Päiväleirillä huomasin, että lapset osaavat käyttää vähän liian isojakin työkaluja kekseliäästi.

 

Kukkasakset

 

RAUTALANGAT
Risutöissä kannattaa käyttää 0,6 mm:n paksuista tummaa puolattua rautalankaa, jota kutsutaan myös kukkalangaksi. Puolasta saa hyvän otteen ja langan kiristäminen on helppoa. Risukoreja ja vastaavia varten lanka pitää pätkiä määrämittoihin. Silloin on vaarana, että langan terävät päät osuvat itseen tai vierustoveriin, pahimmassa tapauksessa silmiin. Tällöin tarvitaan reilusti tyhjää tilaa oppilaiden ympärille tai suojalaseja.

Joissakin töissä tarvitaan tukirautalankaa, lähinnä tukemaan kiemuroiden muotoa. Siihen käy rautakaupoissa myytävä valmiiksi 40 cm:n pätkiin katkottu raudoituksen sidelanka tai paksumpia vyyhteinä myytäviä rautalankoja.

Rautalangat katkotaan sivuleikkureilla. Jos paksummasta langasta leikkaa irti lyhyitä pätkiä, saattavat ne sinkoutua katketessaan arvaamattomiin suuntiin. Tämän voi estää peittämällä leikkauskohdan kädellä. Olisi parempi, että aikuinen lyhentäisi tarvittaessa paksummat langat.

https://gulickhhc.com/drugs/erectile-dysfunction/ alldaychemist discount code how long antibiotics stay in system how long do antibiotics last in the body



Rautalangat

 

HANSKAT
Töitä voi tehdä hanskoilla tai ilman. Risutöissä kädet sotkeutuvat, etenkin keväällä, kun risujen silmut ovat tahmeita. Kädet saa puhtaaksi saippualla, joillakin on kuitenkin herkkä iho ja silloin hanskat ovat tarpeen. Hanskojen tulisi olla käteen sopivat, muuten työn tekeminen on kömpelöä ja hankalaa.

 

TYÖTILA ja SEN SUOJAAMINEN
Isojen risutöiden tekemiseen tarvitaan väljä tila. Vaarana on, että pitkillä risuilla sohii naapuria.

Risutöissä syntyy paljon pientä roskaa, joten jos on mahdollista levittää työskentelypaikalle pressu, helpottaa se siivoamista. Jos työskentelee työpöydän ääressä, kannattaa pöytäkin suojata, sillä tuoreiden risujen silmut ovat sen verran tahmaisia, että irrotessaan ja liiskautuessaan sotkevat ne pöydän pinnan ja lattian. Ulkona luonnossa työskentely olisikin siivouksen suhteen helpointa.

 

Vihta

 

KÄDESTÄ PITÄEN
Jos mahdollista, niin kannattaisi näyttää työtapa vielä yleisen ohjeistuksen jälkeen kädestä pitäen silloin, kun sitä tekee ensimmäistä kertaa. Risut ovat tummia ja rautalanka on tummaa, joten ryhmälle näytettäessä voi lapsen olla vaikea hahmottaa, mitä työtä näytettäessä oikeasti tapahtuu. Kun perusidea on hallussa, riittää jatkossa yleisempi ohjeistus.

 

Videoitu tuokio risuleiriltä:

 

 

KYSYMYKSET
Lähetä viestiä, jos joku asia jää mietityttämään tai haluat jakaa kokemuksiasi. Vastaan viestiin ja liitän vastauksen myös tälle sivulle.

Nimi ja paikkakunta:


Sähköposti:

Viestisi:


 

 

<< etusivu  >> tausta  >> risutyöohjeet  >> ohjaajille
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _


Tarja Heikkilä / 050 369 7259
>> www.risusta.fi

skr