<< paluu

 

KÄSILUUTA - Onni Salosen mallin mukaan

Sysmässä asuva Onni Salonen on oppinut luudanteon lapsuudenkodissaan.
Onnin perhe teki aikoinaan varsiluutia myös Helsingin kaupungille.





luuta

ONNIN LUUDAN MITTASUHTEET

- Luudan pituus 82 cm.

- Luudan kädensijassa on kolme sidontakohtaa, ne on kaikki sidottu yhdellä pitkällä yhtenäisellä taipuisaksi kierretyllä niteellä (vitsas). Nidekohdat ovat kädensijan päästä lukien 3 cm, 14,5 cm ja 26 cm -kohdalla.

- Luudasosa alkaa 26 cm:n kohdalla olevan sidontakohdan jälkeen ja on pituudeltaan 56 cm

- Lisäksi luudassa on vielä 39 cm päässä kädensijan tyvestä rengasmainen panta. Panta on halkaisijaltaan noin 5-6 cm ja tehty taipuisaksi kierretystä niteestä. Pannan tehtävänä on pitää luudaksia supummassa. Kun luutaosa on kulunut käytössä lyhyeksi, saa luudan uudistettua ja sen käyttöikää pidennettyä poistamalla panta.


MATERIAALI

Kerää luutaa varten nuoren ranteenpaksuisen hieskoivun lehdettömiä oksia. Hyvä oksa on sopivan ryhdikäs, ei veltto. Yhteen luutaan menee noin 40-45 koivunoksaa eli luudasta. Jos teet 82 cm mittaisen luudan, niin kerää noin metrin mittaisia oksia.

Etsi niteeksi pitkä (1 m-1,5 m) vähäoksainen ja ohutrunkoinen hieskoivun taimi, ei oksasta kasvanut. Paras on hitaasti suollakasvanut hieskoivu, se on sitkeäpi kuin rauduskoivu.



TEE ENSIN NIDE (vitsas)

Raappaa niteestä kuori rikki molemmin puolin seuraavasti: otakiinni niteen tyvipäästä, aseta nide reitesi päälle ja paina sitä puukolla sen verran, että vetäessäsi nidettä sen kuori rikkoontuu. Puuaines kiertyy paremmin, kun kuori ei ole vääntövaiheessa pidättämässä. Älä irrota sivuoksia niteen rungosta vielä tässä vaiheessa.

read


Niteen kiertämisen ideana on pehmittää puuaines ja saada puun syyt irtoamaan toisistaan. Nide ikään kuin muuttuu taipuisaksi köydeksi, jossa on useita erillisiä säikeitä. Kierre lähtee pois heti kun niteen laskee kädestään pois. Laita kierre takaisin ennen kuin rupeat sitomaan ja kiristämään.


vitsas


Kun alat kiertämään nidettä, niin lukitse sen tyvi jalan alle. Ala kiertäminen latvasta. Kierrä nidettä toisella kädellä aivan kuin kiertäisit kahvimyllyn veiviä ja pidä samalla toisella kädellä vastusta. Luonteva kiertosuunta on itsestä poispäin. Pidä käsiä melko lähellä tosiaan, noin 5 -10 cm ja siirrä käsien paikkaa kiertämisen edetessä, jotta vältyt saman kohdan ”jyystämiseltä”. Kun vastaan tulee jäykähkö haarakohta, ota se sormiesi väliin niin, että voit vääntää kohtaa ikäänkuin siipimutteria. Jos niteeseen jää kiertämättömiä kohtia, se voi katketa sidontavaiheessa.

Jätä niteen tyvipäästä kymmenisen senttiä kiertämättä ja teroita se puukolla neulamaiseksi. Älä vuole neulan kierteeseen asti, muutoin neula rispaantuu.

Poista niteestä oksat puukolla aivan oksan juuresta. Vuole runkosuuntaan. Varo vahingoittamasta niteen runko-osaa. Niteen tulee olla sileä, jotta se on mukava käteen. Viimeistele lopuksi nide raaputtamalla siitä puukolla jäljellä oleva kuori pois.

LUUDASTEN LISTIMINEN

Luutaan menee noin 40-45 koivunoksaa eli luudasta. Poista luudaksista sivuoksat reilun kädensijan matkalta. Listi eli ohenna luudasten tyviosat niiden koveralta puolelta. Aseta luudasoksa ohentamista varten niin, että sen tyvi on kiinni rinnassasi, pitele latvaosaa kädessäsi ja anna oksan painautuu hihaasi vasten. Näin saat tukevan ja turvallisen työskentelyotteen. Veistä puukolla itseesi päin. Ohenna reilusti puolet oksan paksuudesta. Poista sen jälkeen törröttävät silmut oksan ruskealta puolelta, jotta valmiin luudan kädensija tuntuisi käteen sileältä.

LUUDAN KOKOAMINEN

Laita oksien koverat puolet sisäänpäin, näin luudasta tulee suppeampi. Käännä luutanippua välillä käsissäsi ja lisää oksia tasapuolisesti nipun joka puolelle. Säästä kauniimmat oksat luudan ulkoreunaan. Kauniissa luudasoksassa on useampia sivuoksia ja ne eivät haroita eri puolille, vaan ovat ikään kuin tasossa. Tarkista lopuksi, että kädensijan oksat ovat nipussa suorina.

LUUDAN NITOMINEN (sitominen)

Nide kestää ehjänä vain silloin, kun se on narumainen eli siinä on kierrettä. On erittäin tärkeää muistaa tehdä niteeseen kierrettä jokaisen työvaiheen välissä.

Nidonta aloitetaan luutaosan juuresta ja se etenee kohti varsiosan tyvipäätä. Niteen neulamainen pää pujotetaan aina niteen alta niin, että neulapää osoittaa luudan tyveä kohti.


nidonta


Ensimmäinen sidontakohta:
Ota kiinni luudan varresta siitä kohtaa, missä oksat alkavat haaroittumaan. Siihen tulee ensimmäinen nidontakohta. Pujota nide kohtisuoraan varsiosan läpi. Jätä niteen ohuempaa päätä noin 20 cm vapaaksi ja piilota se  luudan varsiosan sisälle. Tee niteeseen kirrettä.  Kierrä nide luudan varren ympäri ensin yhden kerran ja sitten vielä toisen kerran. Toinen kierros tulee luutaosan puolelle. Lisää niteeseen kierrettä. Pujota niteen neulamainen pää kahden sidontakierroksen alta, vedä koko nide läpi ja kiristä kierrokset niteestä vetämällä. Järjestele kädensijan oksia tiukempaan ja kiristä vielä lisää vetämällä nidettä. Jos tarpeen, niin voit laittaa luudan jalkojesi alle ja kiristää nide vetämällä siitä kaksin käsin. Nide kestää hyvin kiristämisen, jos siinä ei ole kiertämättömiä kohtia ja olet lisännyt siihen kierteisyyttä ennen kiristämistä.


nidonta


Toinen sidontakohta:

Pujota nide jälleen kohtisuoraan varsiosan läpi. Kierrä se yhden kerran varren ympäri kämmenen matkan päässä (n. 11 cm) ensimmäisestä sidontakohdasta. Pujota neulaosa niteen alta, neulankärki kohti tyveä. Vedä koko nide läpi, tee siihen lisää kierrettä ja kiristä sidontakohta.


nidonta


Kolmas sidontakohta:
Pujota nide kohtisuoraan varsiosan läpi ja tee viimeinen sidontakohta kämmenen leveyden päähän edellisestä. Pujota neulaosa niteen alta. Vedä nide läpi, tee kierrettä ja kiristä. Voit myös laittaa luudan jalkojen alle ja vetää niteestä. Näin saat kiristykseen enemmän voimaa. Pujota tässä viimeisessä sidontakohdassa neulamainen pää vielä toisen kerran sidontakierroksen alta. Koska kohta on hyvin tiukka, tee neulalle väylä ruuvimeisselillä tai terävällä kepillä. Tee niteeseen kierrettä, kiristä ja katkaise ylimääräinen osa niteestä pois. Voit myös tehdä niteen loppupäästä luudalle ripustuslenkin. Kierrä niteen pää lenkiksi ja työnnä neulaosa kädensijan tyviosan risujen joukkoon. Tee meisselillä väylä neulalle,  jos tarpeen.


nidonta


VARSIOSAN VIIMEISTELY


Vuole puukolla luudan kädensijan pää tasaiseksi noin kolmen sentin päästä viimeisestä sidontakohdasta. Poista vielä viimeisetkin silmut kädensijasta puukolla, jotta se on sileä kädelle.


panta


PANTA

Tee pantaa varten nide lyhyemmästä ja ohkaisemmasta koivun oksasta. Tee sen kekselle ensin yksinkertainen rengas, joka on halkaisijaltaan noin 5 cm (rengas tulee pystyä pujottamaan paikalleen kädensijan kautta). Jätä paksumpaan päähän vapaaksi 20 cm mittainen häntä. Tee renkaaseen toinen kierros kiertämällä niteen ohuempaa päätä sen ympäri. Tee niteeseen kierteisyyttä joka kerta ennen kun kierrät sen renkaan ympärille.

Pujota panta kädensijan kautta paikalleen (n. 39 cm kädensijan päästä) luutaosaan niin, että 20 cm:n häntä osoittaa itseesi päin. Ota loppuvaiheessa luuta polvien päälle ja purista toisella kädellä luutaosaa kokoon samalla kun työnnät pantaa toisella kädellä paikalleen. Lisää pannan häntään kierteisyyttä ja pujota se ensin kohtisuoraan luutaosan läpi luudan toiselle puolelle. Kiristä häntää hiukka ennenkuin piilotat sen lopuksi luudasten joukkoon. Näin panta pysyy hyvin paikallaan.


luudan viimeistely


LUUDASOSAN VIIMEISTELY


Poista puukolla luudasta harottavat pikkuoksat. Kokoa lopuksi luudan latvat käteesi ja katkaise puukolla ohuimmat latvarisut pois.


LUUDAN SÄILYTYS
Säilytä luuta ulkovarastossa. Ylivuotisesta luudasta tulee kestävämpi, jos sen laittaa veteen vuorokaudeksi (ihan vain kylmään veteen).

_ _ _

Ohjeen tallensi Tarja Heikkilä keväällä 2012.
Suurkiitos Onni Saloselle.

 

<< paluu