<< paluu

 

Narulla sidottu vihta

VIHDAN/VASTAN SITOMINEN
latvialaisittain

Konun myllyn saunamestarin tyyliin

 

VIDEO LEHMUSVIHDAN SITOMISESTA HAMPPUNARULLA:


JUHANNUSSAUNA LATVIASSA

Maatiaisen Livonian matkalla vietimme juhannuksen Pohjois-Latviassa Konun myllyllä. Paikallinen saunamestari esitteli meille vihdan kokoamista. Hän asetteli oksat yksi kerrallaan ja samalla poisti niistä lehdet kädensijan matkalta. Osaan vihdoista mestari lisäsi oksien joukkoon kamomillaa ja pujoa. Vihdan kädensijan hän sitoi napakasti käyttäen koivusta väännetyn vitsaksen sijaan pitkää hamppunarun pätkää.

Latvialaisia vihtoja

Vihtoja syntyi kahta eri kokoa. Saunamestari näytti miten pikkuvihdalla vihdotaan itseä kun taas isolla toisia. Erikokoisilla vihdoilla vihtomistyylikin oli erilainen, mutta yhteisen kielen puutteessa asian ydin ei auennut.
Illalla oli saunomisen vuoro. Toisten vielä seuratessa juuston valmistusta tuli mieleeni luikahtaa saunaan.

sauna

Majapaikkamme rantasaunassa oli massiivinen kertalämmitteinen kiuas, se oli muurattu tiilistä. Pitkille lauteille oli tuotu patjoiksi pari oljilla täytettyä puuvillakangaspussia. Ehdin nauttia löylyistä olkipatjoilla makoillen oikein kunnolla – taivaallista!

Latvialaisia vihtoja

Saunassa oli myös monta vadillista saunavihtoja. Oli tuoretta tammivihtaa, leppävihtaa, saarnivihtaa, lehmusvihtaa, vaahteravihtaa, jopa mänty- ja katajavihtakin löytyi. Myös kotoisia koivuvihtoja oli vadillinen likoamassa. Kokeilin ainakin kolmea erilaista vihtaa. Kaiken kukkuraksi pukutilan ikkunan koristeeksi oli ripustettu vanha kuivunut pihlajavihta. Käsittämätön määrä vihtoja!

Havuvihta

Matkan varrella vihtoja tuli vielä vastaan Riian torilla, liiviläismuseossa ja jopa osana kauneushoitolan somistusta – kaikki narulla sidottuina.

Vihtoja Riian torilla

 _ _ _

Videon ja kuvat tallensi Tarja Heikkilä kesällä 2014.
Kiitos latvialaisesta juhannuksesta Konun myllylle. www.konudzirnavas.lv

 

<< paluu

ww